بارشهای امسال ۸۵.۵ درصد کاهش داشته است
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: دستگاههای ذیربط باید برای مصرف آب موجود در کشور برنامهریزی کنند و ارزش قطره قطره آب را بدانند چرا که کمبود آب جدی است.
احد وظیفه با اشاره به اینکه از مهر ماه سال گذشته تاکنون در کشور تنها حدود ۱۱۳ میلیمتر بارش داشتهایم، اظهار کرد: این میزان ۴۳ درصد کمتر از میانگین بلند مدت کشور است. از سویی دیگر از ابتدای فصل بهار تاکنون در کشور ۴.۸ میلیمتر بارش داشتهایم که متأسفانه این مقدار نیز نسبت به میانگین بلندمدت کشور ۸۵.۵ درصد کاهش یافته است.
وی در ادامه با بیان اینکه درحال حاضر کشور در شرایط خشکسالی بسیار شدید قرار گرفته است، تصریح کرد: ۴۳ درصد کم بارشی در ایران از مهرماه تاکنون بهنوعی رکورد در حوزه خشکسالی محسوب میشود. مشابه این شرایط را در سال ۱۳۸۷ که خشکترین سال آبی ایران بود، تجربه کرده بودیم. امسال هم بهنوعی یکی از خشکترین سالهای آبی در ایران است.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه خشکسالی در بخشهایی از ایران طی سال آبی زراعی جاری ازجمله قسمتهای شرقی، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، هرمزگان و… بیسابقه بوده است، گفت: میانگین بارش بلند مدت در هرمزگان ۱۳۹ میلیمتر گزارش شده است این درحالیست که طی هفت ماه اخیر تنها ۱۲ میلیمتر بارش در این استان داشتیم بنابراین با کاهش ۹۱ درصدی بارشها در این منطقه مواجه هستیم.
به گفته وظیفه بارشها در استان سیستان و بلوچستان نیز ۹۳ درصد و در استان کرمان ۷۰ درصد کمتر از میانگین بلند مدت گزارش شده است. وضعیت بارشها در غرب کشور نیز شرایط خوبی ندارد. برای مثال استان همدان ۲۱ درصد، لرستان ۳۳ درصد، چهار محال و بختیاری ۳۵ درصد و همدان ۲۱ درصد کاهش بارش داشته است.
وی ادامه داد: این شرایط در شمال کشور نیز وجود دارد و بارشها در استان گیلان و مازندران بهترتیب ۲۵ و ۲۱ درصد کمتر از میانگین بلند مدت بوده است. از سویی دیگر اوضاع در نوار شرقی کشور بدتر است و استانهای گلستان ۴۲ درصد، سمنان ۵۱ درصد، خراسان رضوی ۵۸ درصد، خراسان جنوبی ۶۱ درصد و خراسان شمالی ۵۱ درصد کم بارشی داشتهاند.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی افزود: در مرکز کشور نیز شرایط بارشها مانند سایر مناطق خوب نیست. برای مثال بارشها در استان تهران از ابتدای مهرماه تاکنون ۲۳ درصد کمتر از میانگین بلند مدت گزارش شده است. بارشها در استانهای قم، البرز، قزوین و زنجان نیز بهترتیب ۲۱، ۱۹، ۲۹ و ۳۴ درصد کاهش یافته است.
سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ یکی از بدترین سالهای آبی در ایران بوده است
وظیفه در ادامه با بیان اینکه بهطور کلی سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ یکی از بدترین سالهای آبی در ایران بوده است، تصریح کرد: گاهی اوقات در کشور ما کم بارشی در پاییز و زمستان با بارشهای بهاره جبران میشود اما متاسفانه در این فصل نیز بارش خاصی نخواهیم داشت و حتی طی فروردین ماه برخی از استانها هیچ بارشی دریافت نکردهاند.
چرایی وقوع خشکسالی شدید در ایران
وی درباره چرایی وقوع خشکسالی شدید در ایران توضیح داد: بهطور کلی کشور ما از گذشته تاکنون نوسانات بارشی شدیدی را تجربه کرده است و طی ۶۰ سال اخیر همواره با ترسالیها و خشکسالیها در ایران دست و پنجه نرم کردهایم البته بخشی از این موضوع به تغییرات اقلیم مربوط است. تغییر اقلیم پدیدهای جهانی است که در کشور ما سبب افزایش تعداد سالهای خشک و افزایش دما شده است.
فروردین ۳ درجه گرمتر از همیشه بود
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه میانگین دمای کشور در بلند مدت طی فروردین ماه ۱۵.۵ درجه گزارش شده است، اظهار کرد: این درحالیست که میانگین دمای کشور طی فروردین ۱۴۰۰ بیش از ۱۸ درجه سانتیگراد بوده است بنابراین دمای هوا در این ماه حدود سه درجه گرمتر شده است.
وظیفه افزود: طی زمستان سال گذشته بهویژه بهمن ماه نیز با افزایش قابل توجه دمای هوا در کشور مواجه بودیم اما بهطور کلی میتوان گفت که از ابتدای مهرماه تاکنون میانگین دمای هوا در ایران حدود یک درجه سانتیگراد بیشتر از میانگین بلند مدت بوده است.
در بسیاری از نقاط در شرایط تنش آبی هستیم
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی به دلیل کاهش بارش و ذوب برف، ذخیره آبی در مناطق کوهستانی بهشدت کاهش پیدا میکند، گفت: این وضعیت ما را در شرایط تنش آبی قرار خواهد داد. درحال حاضر نیز میتوان گفت که بسیاری از نقاط ایران در جنوب و شرق کشور در شرایط تنش آبی هستند و کاهش بارشها میتواند حتی روی تامین آب شرب نیز اثرات خود را نشان دهد.
رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه این شرایط بههیچ عنوان بهنفع محیط زیست کشور نیست و اثرات خود را بهزودی نشان خواهد داد، تصریح کرد: دستگاههای ذیربط باید باتوجه به درنظر گرفتن این شرایط برای مصرف آب موجود در کشور برنامهریزی کنند و ارزش قطره قطره آب را بدانند چراکه درحال حاضر کمبود آب جدی است.
وظیفه در پایان تصریح کرد: درحال حاضر نیاز آبی کشور نسب به گذشته بیشتر شده است و باید از بهصرفهترین راهکارها برای آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده کرد. ما باید در این شرایط به مسئله پایداری سرزمین توجه کنیم و بیمهابا از آبهای زیرزمینی استفاده نکنیم چراکه مشکل فرونشست زمین در کشور بسیار جدی است و میتواند سرزمین را از شرایط زیستی خارج کند.
سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ از مهرماه سال گذشته آغاز شده است و تا آخر خرداد ماه امسال ادامه دارد.
انتهای پیام/